De 6 beste VPN's voor Nederland mét app

Wil je je surfgedrag beveiligen? Ga dan voor een goede VPN. Wij deden uitgebreid onderzoek naar de beste VPN service provider voor gebruik in Nederland, mét app. 

We delen hier onze resultaten over 2 beste gratis en 4 goedkoopste VPN verbindingen. Dit doen we met uitleg en tabellen. Wil je direct naar de beste VPN voor jou? Maak hieronder een keuze:

Wat is een VPN?

Een VPN staat voor Virtual Private Network en is software waarmee je op een extra veilige manier verbinding kunt maken met het internet. Hiermee verhul je o.a. je surfgedrag en ontsluit je ontoegankelijke landen en regio’s online.

De 3 beste gratis VPN verbindingen

Na uitgebreid onderzoek zijn dit volgens ons de beste gratis VPN providers anno 2019. Allen betrouwbaar, veilig en te gebruiken met app. ProtonVPN en Hide.me zijn voldoende voor internet browsen én altijd gratis.

Surfshark is wat ons betreft de beste prijs/kwaliteit keuze én een maand gratis te gebruiken incl. video streamen (Netflix) en torrents downloaden.

 • Datalimiet: 2Gb p/mnd
 • Max. 5 servers
 • Video streamen
 • Torrent download
 • Géén logging
 • Jurisdictie: Maleisië
alleen browsen
<a href="https://surfshark.com/nl/" target="_blank" rel="noopener"><img class="alignnone wp-image-437" src="https://www.iipvv.nl/wp-content/uploads/Surfshark-logo.png" alt="" width="150" height="150" /></a>
 • Onbeperkt apparaten
 • 800+ servers in 50 landen
 • Video streamen
 • Torrent download
 • Géén opslag logs
 • Jurisdictie: Britse Maagdeneilanden
30 dagen gratis
 • Datalimiet: Fair Use
 • Max. 3 servers
 • Video streamen
 • Torrent download
 • Géén logging
 • Jurisdictie: Zwitserland
alleen browsen

Welke gratis VPN provider moet ik kiezen?

Wil je voor altijd 100% gratis en is browsen voldoende voor je? Kies dan voor Hide.me of ProtonVPN. Zij beveiligen óók openbare WiFi-verbindingen. Wil je tijdelijk meer doen dan gratis mogelijk is, zoals Netflix streamen?

Kies dan voor Surfshark à €1,79. Tegen het einde van de eerste maand vraag je vervolgens eenvoudig je geld terug.

Wil je liever altijd video kunnen blijven streamen en torrents downloaden? Kies dan voor een van de goedkope VPN’s hieronder.

Is een VPN service echt nodig?

Wanneer je behoefte hebt aan extra veiligheid, anonimiteit en vrijheid op het internet heb je een VPN service nodig. Normaal maak je verbinding via het IP-adres van jouw computer. Als je dit via een VPN doet, is het mogelijk om het internet anoniem te benaderen via een computer die niet van jou is.

Het wordt ook mogelijk om jouw dataverkeer via een versleutelde verbinding te sturen. Hierdoor worden zowel jouw gegevens als IP-adres geheim gemaakt.

Hide.me: goede gratis VPN voor anoniem browsen in Nederland

Hide.me is gratis te gebruiken en met een server in Nederland een uitstekende optie voor Nederlanders. Hierdoor is Hide.me relatief snel wanneer je je in Nederland bevindt.

Op vakantie in het buitenland weer ideaal voor het browsen ‘als Nederlander’. Hide.me biedt o.a. krachtige 256-bit AES encryptie, Split Tunneling, IP Leak Protection en andere trucs om jouw beveiliging te garanderen.

Voordelen Hide.me

Nadelen Hide.me

Surfshark: beste keuze voor een maand torrents en video streamen

Surfshark is volgens ons de beste ‘bijna gratis’ VPN (€1,79 p/mnd) voor iedereen die een VPN voor 30 dagen wil uitproberen. Ideaal wanneer je een tijdje in het buitenland bent voor werk of vakantie.

Je krijgt namelijk zonder problemen na 30 dagen je geld terug als je ervan af wilt. Netflix kijken en torrents downloaden, het kan allemaal.

Er is een snelle server in Nederland en Surfshark heeft met AES-256-GCM ook beschikking over uitstekende encryptie.

Voordelen Surfshark

Nadelen Surfshark

ProtonVPN: veilig gratis browsen vanaf Nederlandse server

ProtonVPN is van de makers als ProtonMail: het grootste versleutelde e-mail netwerk in de wereld. De systemen zijn gemaakt door slimme koppen met PhD’s van Harvard.

Zelfs CERN-wetenschappers hebben aan dit systeem gewerkt. De gratis versie is prima voor browsen in Nederland omdat er ook een gratis Nederlandse server is. 

Voordelen ProtonVPN

Nadelen ProtonVPN

De 3 beste goedkoopste VPN’s (met abonnement)

Wil je video streamen en torrents downloaden zónder reclame, dan is een goedkope betaalde VPN de enige oplossing. In tegenstelling tot een gratis VPN krijg je bij een abonnement te maken met robuustere VPN software met meer functionaliteiten.

Na onderzoek kwamen NordVPN, Surfshark en PureVPN als beste goedkoopste VPN’s uit de bus. Voor al deze partijen geldt: er is géén datalimiet en géén connectie met 5, 9 of 14 Eyes allianties.

<a href="https://nordvpn.com/nl/" target="_blank" rel="noopener"><img class="alignnone wp-image-438" src="https://www.iipvv.nl/wp-content/uploads/NordVPN-logo.png" alt="" width="150" height="150" /></a> (vanaf €3,17 p/mnd)
 • Max. 6 apparaten
 • Video streamen
 • Torrent download*
 • Géén opslag logs
 • 5600+ servers - 60 landen
 • Jurisdictie: Panama
<a href="https://surfshark.com/nl/" target="_blank" rel="noopener"><img class="alignnone wp-image-437" src="https://www.iipvv.nl/wp-content/uploads/Surfshark-logo.png" alt="" width="150" height="150" /></a> (vanaf €1,79 p/mnd)
 • Onbeperkt apparaten
 • Video streamen
 • Torrent download
 • Géén opslag logs
 • 800+ servers - 50 landen
 • Jurisdictie: Britse Maagdeneilanden
beste keuze
<a href="https://www.purevpn.com/nl/" target="_blank" rel="noopener"><img class="alignnone wp-image-420" src="https://www.iipvv.nl/wp-content/uploads/PureVPN-logo.png" alt="" width="150" height="150" /></a> (vanaf €1,69 p/mnd)
 • Max. 6 apparaten
 • Video streamen
 • Torrent download*
 • Bandbreedte logging
 • 2000+ servers - 140 landen
 • Jurisdictie: Hong Kong

* Uit onze VPN-test bleek dat zowel NordVPN als PureVPN sommige P2P-verbindingen blokkeren.

Welke goedkope VPN moet ik kiezen?

Wij vinden Surfshark de goedkoopste beste keuze, omdat deze het compleetste pakket aanbiedt voor een scherpe prijs. Het is handig dat je binnen 30 dagen je geld terug kunt vragen, zodat je nergens aan vast zit.

Verder zijn het onbeperkt aantal apparaten dat je kunt aansluiten handig voor grotere huishoudens. Wil je kunnen verbinden met meer servers, dan is NordVPN de beste keuze, gevolgd door PureVPN. 

Er zijn een aantal overeenkomsten tussen deze goedkoopste VPN verbindingen. Zo zal jouw IP-adres verborgen worden als er verbinding met het internet is, blijven er geen logs van jouw surfgedrag opgeslagen en worden er crypto’s geaccepteerd als je anoniem wilt betalen.

Hierdoor kun je zelfs de sporen van jouw betaalgedrag uitwissen. De genoemde VPN verbindingen zijn gelukkig niet geallieerd met de 5, 9 of 14 Eyes landen.

5 Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes landen

Om er zeker van te zijn dat jouw surfgedrag verborgen blijft, is het daarnaast belangrijk dat een VPN client niet in de 5 Eyes, 9 Eyes of 14 Eyes landen gevestigd is. De landen vormen samen een netwerk waarmee gegevens over het surfgedrag van internetgebruikers worden uitgewisseld. 

Oorspronkelijk is deze alliantie bedoeld om criminele te stoppenBij de Eyes landen geldt er een speciale regeling waardoor jouw identiteit bij verdenking van criminele activiteiten opgevraagd mag worden bij de VPN.

NordVPN: het grootste server-netwerk

NordVPN is één van de veiligste grote VPN’s die er zijn. Deze VPN service krijgt internationaal positieve beoordelingen. NordVPN werkt met een gigantisch netwerk van ruim 5.600 servers die verspreid zijn over 60 landen.

Het grootste netwerk die er zo’n beetje is en een teken dat NordVPN haar service serieus neemt. NordVPN gebruikt een techniek waarbij twee verschillende servers worden ingezet als een onafhankelijke server. Daarnaast worden er encrypties gebruikt om een extra veilige VPN te creëren.

Voordelen NordVPN

Nadelen NordVPN

ℹ️ Meer weten over NordVPN? Lees dan ook onze uitgebreide NordVPN review.

PureVPN: beste VPN voor torrents in Nederland

PureVPN is een goedkope VPN app met veel functies. Met name de torrent-functie vanuit Nederland is top. Je hoeft ook nooit meer bang te zijn voor onveilig gebruik van openbare WiFi-netwerken of het bezoeken aan ‘niet gangbare’ websites. 

Voordelen PureVPN

Nadelen PureVPN

Hoe kies ik nu de beste VPN uit?

Er zijn veel verschillende aanbieders wat het lastig kiezen maakt. Je kunt voor de beste VPN service kiezen door een balans te vinden tussen privacy, functies, aantal servers, landen, type encryptie en kosten. Bepaal in ieder geval.

Iedere VPN heeft andere voordelen. Vaak worden VPN’s voor een bepaalde groep gebruikers gemaakt. Zo zijn er VPN’s die geschikt zijn om af en toe te gebruiken, VPN’s die door veeleisende gebruikers gekozen worden voor streamen en het downloaden van torrents, of VPN’s die speciaal voor criminelen gemaakt zijn.

Op basis van jouw behoeftes kun je dit zelf analyseren. Ook zijn er VPN’s zoals Surfshark en NordVPN die in brede zin goed scoren, deze beschikken over de meeste functionaliteiten die je van een VPN verbinding mag verwachten. 

Alle vragen die je kunt stellen over VPN's

Gratis versus betaalde VPN

Er zijn gratis VPN servers en betaalde VPN servers. Hieronder vind je de voor- en nadelen van zowel gratis als betaalde VPN servers. Zo kun je zelf beslissen welke oplossing het best bij jou past.

Voordelen gratis VPN server

Nadelen gratis VPN server

Voordelen betaalde VPN server

Nadelen betaalde VPN server

Veelgestelde vragen

Als Nederlander heb je specifiekere wensen dan iemand uit Amerika of Duitsland. Zo maken we in Nederland gebruik van KPN, Ziggo GO, NPO Start Plus en meer typisch Nederlandse services. Veelgestelde vragen die we vaak horen: 

Ja, je kunt vanuit Nederland gratis VPN’s downloaden. 

De meeste gratis VPN’s te gebruiken voor Android kun je downloaden in de Play Store of via de browser (Chrome, Firefox en andere browsers). ProtonVPN (app) en Hide.me (app) zijn goede gratis opties.

ProtonVPN (app) en Hide.me (app) zijn gratis voor iPhone te downloaden.

ProtonVPN wordt gezien als de beste gratis VPN-dienst voor Netflix. Toch valt de kwaliteit en snelheid vaak tegen. Wil je zekerheid, ga dan voor een betaalde variant. In dat geval kunnen video’s zonder problemen gekeken worden. In dat geval wordt Surfshark vaak aangeraden. Deze heeft een 7 dagen gratis proeftijd.

Met ProtonVPN en Hide.me kun je gratis Popcorn Time gebruiken. Door een datalimiet wordt de functionaliteit van Popcorn Time echter sterk beperkt. Hierdoor is het vaak vrij onpraktisch om Popcorn Time via een gratis VPN te bekijken.

Met gratis VPN oplossingen kun je Ziggo Go kijken totdat de datalimiet bereikt is. Als je door de beschikbare data heen bent kun, je niets meer zien. Ook werkt het vaak vrij traag. Maar wist je dat je Ziggo Go ook maximaal 4 maanden zónder VPN kunt kijken in 28 EU-landen? Wil je langer dan 4 maanden kijken of ben je buiten de EU op vakantie, dan raden we een goedkoper VPN zoals Surfshark of NordVPN aan.

Wij raden Surfshark, NordVPN of PureVPN aan. Uitzending Gemist gebruikt namelijk geolocatie. Op basis daarvan bepaalt Uitzending Gemist in welk land je actief bent. Zo wordt beslist welke tv-programma’s je wel of niet kunt zien. Dit doet Uitzending Gemist door jouw IP-adres te scannen. Met een VPN kun je ‘net doen alsof’ je in Nederland bent en kun je dus zonder problemen Uitzending Gemist openen.

De protocollen achter ProtonVPN en Hide.me biedt voldoende bescherming als gratis VPN wanneer je louter wilt browsen en/of e-mailen. Ook zijn ze beide gevestigd in een rechtsgebied dat jouw data niet onder dwang zal vrijgegeven aan derden.

Goose VPN is een iets duurdere VPN client. Tegelijkertijd heb je daarmee een programma van Nederlandse bodem en met Nederlandse servers. Het is echter niet zo dat er uitsluitend Nederlandse servers zijn, je kunt ook het buitenland in. Qua snelheid is Goose VPN redelijk, daarnaast is de betrouwbaarheid ook goed. Als je gaat voor 100% anonimiteit is Goose VPN een minder goede optie.

Nee, maar VPN’s worden wel het meest gebruikt door Windows-gebruikers met een PC. VPN’s zijn echter ook voor de Mac te gebruiken. Als het om het veiligheidsaspect gaat, is het van nature inderdaad zo dat een Mac beter beveiligd is. Het MacOS-systeem wordt minder vaak door malware aangevallen. Let er wel op of je de VPN via jouw besturingssysteem kunt gebruiken. Dit zie je bij het downloaden in beeld staan.

Ja, voor een app hoef je vaak niets extra’s te betalen. Dit hoort bij jouw account die je gratis of tegen betaling aanmaakt. Afhankelijk van de VPN client waarvoor je kiest.

Een gratis VPN service verdient geen geld. Tenzij een gebruiker besluit om de betaalde variant op te starten. Sommige gratis VPN’s tonen advertenties waar ze geld mee verdienen.

Nee, niet direct. Een VPN versleuteld wel je data en verhuld je eigen IP-adres. Malware kan hierdoor minder vat krijgen op jouw identiteit als dat hetgeen is wat het probeert te achterhalen. Denk aan spear phishing.

Nee, AVG is geen gratis VPN. Je kunt echter wel een gratis proefperiode starten.

Conclusie

Met een gratis VPN provider kun je als Nederlander anoniem browsen via 3 à 5 servers over de gehele wereld. Met een goedkope betaalde VPN kun je zelf bepalen met welke server je verbinding maakt. Zo wordt het internet vanaf €1,79 per maand overal ter wereld lokaal bereikbaar.

ProtonVPN en Surfshark komen volgens ons als beste VPN’s (met mobile app) uit de IIP-vv test. Beide VPN’s hebben servers in Nederland waardoor je je verbinding in Nederland snel is, en je in het buitenland kunt blijven genieten van Nederlandse services zoals Ziggo Go, Kijk, Videoland, NPO Start (Uitzending Gemist) en meer.

 • Gratis 1 apparaat verbinden
beste gratis
 • Vanaf €1,79 p/mnd (onbeperkt apparaten)
beste goedkoop
Peter Dragstra

Peter Dragstra

Dit artikel is getoetst op feiten door Peter Dragstra. Peter is een onderzoeker en redacteur op het gebied van technologie en wetenschap. Peter heeft een diploma Master Recht & ICT behaald aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Scroll naar top